TIPS till chipsälskare

Är du sugen på chips så kommer här några bra recept du kan ersätta fettochipsen med:
 
Jordärtskockschips.
 
1 portion, 100 g, till 3-4 personer
4 jordärtskockor
3 msk olivolja
2 msk vatten
1 tsk havssalt

Skär jordärtskockorna (kom ihåg att skära bort knölarna!) i tunna skivor på ett mandolinjärn. Blanda olja och vatten i en skål och doppa jordärtskocksskivorna i det. Lägg ut dem på en plåt täckt med bakplåtspapper, salta och baka dem i 125 grader i 50-60 minuter.

Tips: Låt chipsen droppa av lite när du har doppat dem i oljeblandningen. Ju mer fukt som sitter kvar, desto svårare är det att få dem spröda.

Håll ett öga på chipsen när de är i ugnen! När de är gyllenbruna är de färdiga - kolla dock först om de är spröda.

Näringsinnehåll per 100 gram:
Kcal: 451 kcal
Protein: 7,5 g
Kolhydrater: 49,4 g
Fett: 25,9 g
 
 
 
Sötpotatischips.
 
1 portion, cirka 100 g, till 3-4 personer
2 sötpotatisar
3 msk olivolja
2 msk vatten
1/2 tsk hackad vitlök 
Saften från 1 lime
1/2 tsk lökpulver
1/2 tskfärsk rosmarin
Havssalt

Skär sötpotatisen i skivor på ett mandolinjärn. Blanda olja, vatten och vitlök i en skål och doppa potatisskivorna i marinaden. Fördela dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och strö över lökpulver och rosmarin. Baka chipsen i 125 grader i 50-60 minuter.

Näringsinnehåll per 100 gram:
Kcal: 554 kcal
Protein: 4,6 g
Kolhydrater: 56,1 g
Fett: 37,4 g
 
 
 
Krispiga lökringar.
 
1 portion, cirka 100 g, till 3-4 personer
2 lökar
1/2 dl malda linfrön
1/2 dl malda solrosfrön
1 tsk chilipulver
1 dl olivolja
4 msk vatten
Havssalt och nymalen peppar

Skär lökringarna på ett mandolinjärn (eller mycket tunt med kniv). Blanda vatten och olja i en skål och lägg i lökringarna. Fiska upp dem en i taget och doppa dem i en blandning av malda linfrön, och solrosfrön, chilipulver, salt och peppar. Lägg ut dem på en plåt (här är det viktigt att de inte ligger på varandra.). Baka dem i 125 grader i 50-60 minuter.

Näringsinnehåll per 100 gram:
Kcal: 792 kcal
Protein: 20,7 g
Kolhydrater: 42 g
Fett: 63 g
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Papis

Tycker det är lite väl mycket fett o kolhydrater i dessa för att kallas för ett substitut till "fettochips".

Svar: Haha dom kanske inte är nyttiga, men dom är nyttigare. Och jag lovar att det är bättre att äta dom här istället=)
Amanda Louise Axelsson

2013-04-07 @ 12:13:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0